Praktisk info og husregler for elever i Unge-huset på Kostskolen i Sønderjylland
Unge-huset henvender sig til unge mellem 16-23 år, der er i gang med eller forbereder sig til en ungdomsuddannelse.
Unge-huset er for unge der har afsluttet deres kostskoleophold med 10 klasse på vores kostskole. Unge, der fortsætter fra kostskolen i unge-huset, er unge der fortsat har brug for støtte og vejledning i deres personlige udvikling og identitetsdannelse, for at lære at mestre de udfordringer de møder i overgangen fra ung til voksen.
Unge-huset er for unge, der grundlæggende er motiverede for at udvikle sig og modtage hjælp til at opbygge færdigheder som madlavning, rengøring, indkøb, økonomi/budget mm. Hjælp og støtte til gennemførsel af uddannelse og dermed selvforsørgelse. Unge-husets fornemmeste opgave er, at de unge føler sig som livsduelige og selvstændige individer, der gøres klar til voksenlivet.
Dagligdag
De unge, der bor i unge-huset, er som udgangspunkt i gang med en ungdomsuddannelse eller i gang med forberedelserne til at påbegynde en ungdomsuddannelse. Det er et krav, at den unge er i gang med ovenstående for at bo i unge-huset.
Inden den unge afslutter sin kostskoletid, har vi sammen med den unge og den tilknyttet UU-vejleder pakket ”uddannelses-kufferten”, så der er en plan for fremtiden, både for de unge der overgår til unge-huset og for de unge, der afslutter deres tid hos os.
I unge-huset foregår dagligdagens hjælp og støtte sammen med de voksne, som den unge allerede har fået opbygget en relation til gennem sin tid på kostskolen – så den unge skal ikke ”starte forfra”. Der er altid tilgængelige uddannet personale at være sammen med og få hjælp og støtte fra hele døgnet.
Dvs. at man aldrig er alene, men hvis man har brug for at trække sig, kan man altid lukke sin dør og være sig selv på sit værelse.
Man kan også være ude i fællesarealerne hvis dette ønskes. Her vil der være forskellige spil og små aktiviteter, man kan hygge sig med i fællesskab eller alene. I fællesarealerne rydder alle op efter sig og behandler tingene pænt.
Vi hjælper også den enkelte unge til at få venskaber/fællesskaber udenfor unge-huset – dette ved at man kan gå i det lokale foreningsliv såsom skydning, spejder, fodbold, fitness osv. Der er ikke egenbetaling til dette. Udgifterne afholder vi.
Når de unge kommer hjem fra skole/beskæftigelse, er der aktiviteter gennem dagen og aftenen, som den enkelte unge kan melde sig til – det koster ikke den unge noget at deltage i div. aktiviteter.
Udover de frivillige aktivitetstilbud, er der også pligter/aktiviteter den unge skal deltage i – det såsom lektier, fællesspisning, madlavning, rengøring og andet der hører sig til i forhold til at gøre sig klar til voksenlivet.
I weekender og ferier kan den unge blive og hygge sammen med de andre, tage hjem til familie eller venner m.m. Dette skal aftales med personalet, hvor den enkelte unge opholder sig hen over weekenden og ferier, og hvornår den unge igen er retur til unge-huset. Skulle man blive forhindret i at holde den aftale, der er lavet, kontaktes personalet.
Generelt skal den unge altid melde til og fra til personalet, når man kommer og går, så personalet ved hvor den unge befinder sig.
Der er igennem et skoleår også mange traditioner og mærkedage vi fejrer sammen bl.a. julearrangement, påske, fødselsdage, halloween mm.
Der vil gennem skoleåret være forskellige udflugter og rejser – nogle som tilbud og andre som de unge skal deltage i.
Husorden
Husregler
Økonomi for ungerådgiver
Takster godkendes og reguleres for et skoleår ad gangen. Dvs. næste regulering er fra 1 august 2026.
Der er mulighed for to forskellige takster
Beløbet dækker alle udgifter, som ophold, rejser, lommepenge, tøjpenge, transport og evt. medicin, psykologsamtaler o.l.
Beløbet dækker alle udgifter – dog undtaget lommepenge, tøjpenge, transport og evt. medicin, hvilket måske kan dækkes ved, at den unge modtager enten SU eller løn fra FGU/ læreplads og dermed selv betaler.